Min egen måne

Musik gör sig bäst när jag är för mig själv. I mitt eget rum, i avskildhet. Konserter och så vidare har nog aldrig varit riktigt min grej egentligen, i alla fall inte när det kommer till att lyssna på musik. Okej att det är ganska trevligt att vara ute bland folk, vara ute i svängen liksom, men själva sammanhanget lyckas på något sätt alltid komma ivägen för musiken. Allt folk, slammer och tusentals intryck blandar ihop sig till en enda röra i mitt huvud så att melodierna känns slätstrukna och underordnade. Inte alls som när jag lyssnar för mig själv. Jag antar att det har med min kassa hjärna att göra. Den är dålig på att sortera intryck, blir lätt överbelastad och protesterar genom försätta sig i själv viloläge när jag minst behöver det. Som inne i mataffärer när det är folk överallt. Jag blir förstenad och fumlig, som en gammal alkoholiserad tant. Eller som när jag träffar någon gammal bekant och måste spela intresserad och normal. Härdsmälta i systemet. Då är det minst sagt en lättnad att fly hem till Rummet. Där har jag alltid full kontroll. Jag slappnar av, plockar bland småsaker, lyssnar på musik. När jag är helt ensam känner jag mig nästan normal.    


Let me in with the sound of your tears

För det första vill jag nämna att jag inte har dött. För det är klart att jag skulle skriva ett avskedsinlägg eller något om jag tänkte gå och hoppa framför ett tåg. I och för sig kan man ju faktiskt dö av en olyckshändelse också.. Det tänkte jag inte på. Bara för att jag skrev det här lovar jag att jag kommer att bli påkörd och dö typ imorgon. Vi lämnar ämnet.

Idag är det Rocky Horror Picture Show på tv. Jag har fått andrahandsuppgifter från mitt eget minne att den går på TV4+ klockan 22.40, så jag skulle chansa på att det faktiskt är så. Jag kommer hur som helst sitta bänkad. Den är så himla freakad, den filmen. Genial, på det sättet som Edward Scissorhands också är genial. Något är det, men jag kan inte formulera det i ord. Sen ska vi ju inte glömma att den innehåller en sjukt snygg transvestit också. Och så Susanne Sarandon. Susanne Sarandon är bra.

Annars så har jag köpt två tepaket idag. Citron/honung samt lakrits. Ingen av dem luktade något vidare höjdaraktigt, men jag ska nog klara mig ändå. Någon av smakerna ska i alla fall få göra mig sällskap framför gänget här nedan ikväll.

 


People need love

Jag ber om ursäkt för mina tvångsmässiga redogörelser för hur det går i mitt pluggande, men sånt är livet ibland, och då menar jag både för mig och eventuella bloggläsare. Deadline om två timmar och mitt huvud är mos, och som grädde på moset (whoa, ofrivillig ordvits) fick jag för en stund sen en obeskrivligt sug efter att lyssna på låten här nedan, vilket jag också gjorde. Jag antar att det om något visar hur nära bristningsgränsen jag faktiskt är.


Usch

Jag orkar inte längre. Orkar inte läsa papper. Måste göra något annat. Varför inte blogga? Det där med att skjuta upp plugget så att man måste sitta uppe på helgkvällar som nu.. Nej, det funkar inte. Jag har för övrigt märkt att jag alltid har sminket under ögonen efter att ha suttit och koncentrerat mig med plugg. Tanken flög förbi att min hjärna kanske kämpar så hårt att sminket helt enkelt inte fäster längre på ögonfransarna, att det är något kemiskt och oförklarligt. Men sen kom jag på att anledningen är att jag sitter och gnuggar mig i ögonen varannan minut i ren frustration över att aldrig komma någon vart.

Nä. Lägga sig kanske. Jäkla undermåligt inlägg. Nästan så att jag skäms. Jag vill inte publicera, alls. Men gör det av någon konstig anledning ändå.    

TGIF

Solig fredagseftermiddag, lite skönare än snöstormen i morse kanske. Men som man säger: efter snö kommer sol. Jag tänkte alldeles strax påbörja ett gigantiskt cheesecake-bak. Nåja. Hur som helst ska jag i alla fall göra en cheescake, dock inte att förväxla med svenskans ostkaka. Jag har inte världens bästa självförtroende när det gäller att baka cheesecake, så det är med visst darr på händerna jag kommer att ställa in formen i ugnen. Antingen blir kakan för hård eller så blir den dallrig till oätlighet. Det slår aldrig rätt. Men jag tar nya tag. Idag kommer den perfekta cheesecaken att bakas. 

Lite väl mycket cheesecakeprat där, eh.. Men här är en låt i alla fall. För dom stackars själar som hittar fram till min blogg är det faktiskt obligatoriskt att lyssna på låtarna jag lägger upp. Det är liksom inte så mycket att orda om. Och låtarna är ju alltid så fantastiskt superbra.

Glad fredag i stråkinstrumentens tecken. Nu ska jag dansa ut i köket och krossa digestivekex.  


Wrecked metal

Ont i huvudet, nacken, käkarna. Känner mig som ett fellagt pussel av bitar som egentligen inte passar in i varandra. Fysiskt skev. Och så regnet utanför, blött. Vid närmare eftertanke är det väl så regn brukar vara allra mest. Blöta, alltså. Imorse tyckte jag däremot att det nyankomna höstrusket var mysigt. Den känslan höll bara i sig i två timmar.

Det sista jag är peppad på är att plugga. Jag vill bara sätta på mig en tjock tröja (jag fryser i min kortärmade), vira in mig i ett duntäckte med en kopp te i handen och titta på Mitt i naturen. Låter kanske lite annorlunda, men det ett faktiskt ett grymt underskattat tv-program. Fattar inte att både folk och tidningar håller på och tjatar  om alla nya tv-serier som man ändå tröttnar på efter något avsnitt. Det är ju Mitt i naturen som är, och alltid kommer att vara, grejen.

Här nedanför en låt som passar mitt höstregn-mood. Och om man lyssnar riktigt noga, låter inte cellon lite som regndroppar?


Hej

En sak bara. På aftonbladet.se idag är det en artikel om små barn som har blivit undersökta av läkare och sedan skickats hem, men sedan dött några dagar senare. Tragiskt, ja. Men det är den där rösta-själv-frågan i slutet som stör mig, eller ja, snarare resultatet av den. "Hur bra är din erfarenhet av svensk sjukvård?" är frågan som ställs till läsarna, med alternativen bra/okej/dålig/har ingen. Och då är det alltså hela 49,2 % av dom som röstat som tycker sig ha dålig erfarenhet av den svenska sjukvården. Sånt kan jag bli lite arg på. Ni eller era anhöriga befinner ju er på sjukhuset just för att ni mår dåligt på något sätt, och antagligen drar den faktorn drar ner helhetsintrycket en aning. I övrigt har jag inget att tillägga. Det är klart att en läkare som missat något självklart ska utredas på något sätt. Men att nästan 50 % tycker att sjukvården är dålig? Kom igen!

Sabotage

Att sitta i sängen och vara klar för att sova klockan tjugo i tolv en fredagskväll, det känns som om det måste ge någon form av poäng någonstans. Om inte annat finns det i alla fall potential för att morgondagen kommer att börja innan klockan ett imorgon. Men om jag känner mig själv rätt kommer jag att sitta och slentriansurfa till klockan 01.20 (den magiska tiden) utan att komma ihåg ett dugg av vad jag har gjort dom senaste två timmarna framför datorn. Fett vild fredagskväll med andra ord, med tillhörande minneslucka och allt.

Men kvällen är ung; jag har ju för guds skull inte ens borstat tänderna. Kanske att man skulle ta och  stilla sitt intelligensbefriad dokusåpa-begär genom att kolla på senaste avsnittet av Kungarna av Tylösand? Så får det bli. Jag lever enligt devisen att att leva genom andra är ett liv så gott som något, och om man inte har några livs levande personer i sin närhet man kan leva genom går ett par dokusåpadeltagare i en rätt sopig tv-serie rätt bra det med. (och angående dubbel-att:et i föregående mening: det ser helt sjukt ut, men hur ska det vara då?)   



  


Tonight is the start of something new

Sitter och lyssnar på Darin. Jag råkar tycka att hans Step up är en alldeles förträfflig låt att leta fram ur gömmorna och lyssna på någon gång ibland, eller ofta. "Men Darin liksom, hur cool är hans högstadieimage på en skala?" kan man ju fråga sig. Men Darin är snäll, en bra kille. Jag känner det. Dessutom uppträdde han på torget i Vällingby centrum när jag var där och handlade. 

Ibland blir jag lite matt i huvudet av att tänka på vad som är coolt och inte. Inte för att det upptar särskilt mycket av min sparsamma hjärnverksamhet, men ändå. Ofrivilligt kategoriserar jag mig själv i förhållande till omvärlden, varje sekund. Om jag en dag bara ser snygga, hippa människor hamnar jag därmed väldigt långt ner i hierarkin, och sinnesstämningen blir därefter. Innerst inne kommer jag alltid att vilja vara en av the cool kids. Jag vill klä mig oklanderligt, vara smart och naturligt snygg, gilla den rätta musiken, läsa dom rätta böckerna och vara intresserad av dom rätta sakerna. Men jag har liksom ingen egen drivkraft till att uppnå något av det, och lika bra är väl det. Jag är en enkel människa som inte är någon vidare finsmakare på något plan. Jag blir trött i huvudet av att läsa komplicerade böcker och jag vill att låtarna jag lyssnar på ska ha en identifierbar refräng.

En av mina favoritböcker är Innan jag dör. Jag tror att man räknar den som ungdomsbok. Någon kritiker skrev att den var enkel och hade en massa brister, men jag tyckte den var sjukt bra. Ett hett tips. Ja, om man känner för att gråta och tänka på döden alltså. Vilket lyckligtvis råkar vara mina två favoritsysselsättningar.


Party size gone

Äter pringles medan jag stirrar stint på datorn, ett skrivdokument. Äter på det där sättet när man inte ens känner någon smak utan bara häver i sig chipsen som en sorts överslagshandling, bara för att slippa sätta händerna på tangenterna. Skriver någon himla uppgift som inte kunde vara mer ospecificerad. Äter lite mer pringles. Dom krachar ju så roligt i munnen. Fast egentligen hände det där för ungefär två, tre timmar sedan. Jag är klar med uppgiften nu, och pringlesen är slut sedan länge. Det är ju bara det att jag inte gör någonting nu som är värt att skriva om. Jag är så slutkörd i huvudet. Jag vet att det märks på mina meningar, och det är också därför som jag tycker att det är lite lustigt att skriva då, när jag känner mig som en dåligt oljad robot. Inläggen blir liksom färgade av att dom är skrivna i slow motion. Roliga att läsa efteråt. Mycket punkter. Så vad ska man göra nu? Sova kanske.  

Plugg osv

Dagen har flutit förbi på ett kick, vilket är lätt hänt när man beger sig in i pluggdimman och bara stirrar ner i böcker och papper. Tiden går fort när man har..tråkigt.

Jag tänkte vara lite rolig och lägga in en bild på mitt pluggbord som är belamrat med böcker, papper, dator och pennor i ett enda ordnat kaos, men e-postinställningarna på mobilen fungerar inte riktigt som dom ska, så både bloggen och eventuella läsare får dessvärre klara sig utan den där bilden. Det ska vi nog alla vara rätt tacksamma över. Det var en väldigt tråkig bild.

I och med pluggandet ser jag mönster och strukturer i varje mening jag skriver numera. Olika slags bisatser, adverbial, konjuktioner, subjunktioner, allt. För att inte tala om pronomen. Och ju mer man lär sig desto mindre känns det som man fattar. Härliga tider.


Det här med pengar

Idag sa jag tack, men nej tack till Facebook och tv:n och gick ner och pluggade på biblis istället. Det lokala biblioteket där a-lagararna sitter i sofforna i foajen och dricker sprit och har hur trevligt som helst. Varmt, kultiverat och mysigt. Det var faktiskt något nytt för mig att dom brukade hänga där, men på samma gång ganska logiskt eftersom systemet bara ligger ett stenkast därifrån. Så där satt jag, visserligen inte tillsammans med alkisarna men nära på, och läste och skrev, läste och skrev. När det efter tre timmar visade sig att det kostade fem kronor att gå på toaletten blev jag smått irriterad och gick hem. Vilka fasoner, biblis. Jag som betalar skatt och allt. Det funkade visst att lägga i en tia också, men facket där växeln skulle komma ut lyste med sin frånvaro. Det gjorde i och för sig varken från eller till eftersom jag ändå inte hade några kontanter alls på mig. Nu återstår bara att ta upp skolböckerna från väskan igen..

Oceans



Var och tittade på filmen Oceans på bio idag. Den var som ett naturprogram om livet i havet, fast utan att man lärde sig någonting. För filmsekvenserna kommenterades inte av någon kunnig berättarröst som berättade om djurarter eller vad som hände på skärmen, nej, det var mest bara en stråkorkester i bakgrunden hela filmen lång.

Märkliga fiskar som donade och höll på på havsbotten medan det spelades lite knasig musik för att absolut ingen skulle missa att det var meningen att man skulle tycka att det var roligt. Och folket i biosalongen skrattade. Åt fiskarna med utstående ögon och de knasiga krabborna. En sekvens på två minuter på ett stort fartyg i en storm, meterhöga vågor som piskar. Inget kan rå på havet. Domedagskörer till det. En minut till på en fyr i samma storm. Och därtill överdrivet stämningsfulla klipp på gigantiska valar, delfiner, sjölejon och sälar som sakta glider upp och ner ur havet. Dessa underbara, fantastiska djur som vi elaka människor nästan har utrotat. Ännu fler närbilder på hundratals olika slags vattenvarelser ackompanjerade med effektfull, sorglig musik och det underförstådda budskapet man får slängt i ansiktet: vi måste rädda vår fantastiska jord och dess artrikedom innan det är för sent.

Inte en enda gång sa berättarrösten vad det var för djurart som visades i bild. Man skulle tydligen bara njuta av de underbara bilderna. Och man snuddade knappt vid vad det egentligen fanns för hot mot havet, förutom när vi i salongen fick se en japansk haj- och delfinslakt när en haj med alla fenor avskurna slängdes ner i vattnet igen, fortfarande vid liv. Den sprattlade men sjönk bara ner i djupet. Vi uppmanades att hjälpa oceanerna men fick inget förslag på hur. Kändes som en film för femåringar. Djur snälla, människor dumma. Det var väl det den gick ut på. Sämsta filmen på länge.

Höst, typ

Tråkigheten ringde och ville ha tillbaks sin blogg. Men jag skriver inte för att jag har något att säga, utan för att jag helt enkelt råkar gilla att skriva på dator. Och med den meningen garderar jag mig finurligt nog mot alla som skulle komma på den hemska tanken att döma mig efter det jag skriver. Inget i bloggen är på riktigt förstår ni väl! Det har ingen som helst koppling till mig! Ibland skäms jag över att blogga. Känns som något pubertalt och uppmärksamhetstörstande som mer passar en 15-åring än någon som just har passerat 22. Må så vara. Jag skulle aldrig drömma om att nämna bloggen för någon bekant eller så. En del utvalda har dock fått veta.

En gång under tillfällig sinnesförvirring la jag upp bloggadressen på min facebooksinformation, mest bara för att få reda på om det över huvud taget fanns någon som besökte min facebooksida. En typisk bekräftelsehandling från min håll. Och visst gick besökarantalet på bloggen upp lite den dagen. För mig var det lite av en sensation att någon ens hade bemödat sig att klicka på mitt namn, läsa min info och till råga på allt också gå in på bloggen. Men det var med skräckblandad förtjusning, med betoning på skräck. Dagen efter raderade jag bloggadressen från facebook, drog en lättnadens suck och tänkte "aldrig igen".

Och så några bilder från veckan. Bara för att.






ASDGKJGLSDLGKJ


RSS 2.0