I've been afraid of changing 'cause I built my life around you

Jag funderar på om gummistövlar verkligen är det optmiala att ha på fötterna när det är minusgrader och decimeterhög snö. Nuförtiden pulsar jag nämligen omkring i min mammas seglarstövlar vart jag än ska. Var på adventsfika idag - frös fötterna av mig på vägen dit. Var på långpromenad med ena hunden Ville igår - frös såklart fötterna av mig. Och inte är stövlarna särskilt fina heller. God day.


Lussebullar

Idag när jag kom hem efter att ha handlat såg jag på kvittot att påsen med fem lussekatter tydligen kostade 59 kronor. Najs. Har för mig att det stod 40 på prisskylten, men som luttrad mataffärsarbetare vet jag att kunden i det här fallet oftast har fel. Man måste alltid läsa det finstilta och kontrollera så att varan inte ligger på fel ställe. Med andra ord borde jag egentligen veta bättre. Men 59 alltså.. Najs.

Namn och Nytt-style



Att det börjar närma sig jul är något som till och med vår altanlampa verkar ha noterat, vilken tagit julfirandet på största allvar och klätt sig i passande huvudbonad. Snacka om att vara insnöad på julen.


Första ljuset brinner (snart)


Idag köpte jag Allers Julmagasin. Ja, ni tänker på rätt tidning - pensionärstidningen Allers som bland annat innehåller stickmönster och anekdoter om läsarnas fantastiska barnbarn. Men man vet vad man får med pensionärstidningar, och jag skämtar inte när jag säger att det alltid är bra läsning. Tyvärr hälsar jag på min farmor (i Norberg) allt för sällan, så läsningen av Allers blir på tok för utspridd. Men idag slog jag till på julspecialen som innehöll recept på julgodis, tips på juldukning, instruktioner för hur man stickar en barntröja, och mycket, mycket mer. Vanligtvis är ju varken stickning eller barn några av mina direkta favoriter, och det är nästan så jag skäms lite när jag skriver det här, men den där bilden är ju faktiskt bedårande. Nu väntar jag bara på att min syster Mikaela och hennes pojkvän ska skaffa barn så att jag kan sätta igång att sticka barnkläder. Den maniskt stickande, lite annorlunda mostern. Jag kan vänja mig vid det.



Disarm



Jag tycker att den här ovanstående utformningen av en skolbyggnad, där jag hänger alltså, är väldigt intressant. Vill man att de redan förvirrade och stresssymptomfulla stackars studenterna ska tappa det sista greppet om verkligheten? Lång trång gång, på riktigt. Den genomsnittlige studenten har uppenbarligen goda skäl att tro att synen har kollapsat totalt och att psykosen är nära. Själv vill jag bara lägga mig i ett hörn och blunda när jag är på det här stället. Alternativt springa så fort jag kan genom hela korridoren tills jag får en dörr uppsmackad i ansiktet.

Vi måste lägga in en för tillfället välspelad åt. Det måste vi. Men koden går inte att kopiera på någon av versionerna på Youtube = synd. Så det blir en fattig liten spotifyare, som dessutom, ja, för att kunna lyssna, kräver att man också är en spotifyare.  

Smashing Pumpkins – Disarm


Tonight

Ikväll kollade jag på Idol. Jag kollar på Idol varje fredag. Så man blir ju lite insatt, det måste jag ändå erkänna. Tyckte Jays "Like a prayer" var bra. Coolt liksom. En riktig rockstjärna, den där Jay Smith. Och så knarkar han lite ibland också. En riktig rockstjärna.

Egentligen hade jag storslagna planer på att gå och hyra någon film på macken, så att jag för en gångs skull skulle få slippa Cirkus Möller, Modern Family och repriserna av Samantha, som alla kommer i anslutning till Idol. Men jag somnade. Och sen var det mat. Och Idol. Och en hjärna och kropp som strejkade mot att gå ut i kylan.   

Så utöver Idol tillbringades kvällen alltså framför Måns Möller, som inleder alla sina skämt med att skratta innan han har börjat prata och som sedan börjar fnissa igen innan han har levererat poängen. Klart att han är medveten om att han gör så - jag har ju sett honom skämta förut i andra sammanhang. Kanske är det ett vinnande koncept att bete sig som en sockerhög femåring. Det är ju uppenbarligen tillräckligt bra för att jag ska titta på det utan att byta kanal. Knasigt.

Nu kunde man ju tycka att ett adekvat avslut på kvällen kanske vore att läsa ett kapitel i en god bok (varför inte P.O Enquists Ett annat liv?), men jag har annat på gång. Måste nämligen klara värld 5 i Super Mario på Nintendo DS. Böckerna får vänta. Plus att jag varken äger eller har en tanke på att köpa den där boken. Men ibland tänker jag att jag borde. Läsa fina böcker. Jaja. Nu: Super Mario.

Suggestivt













Ryggen mot väggen

Idag var jag i stan med den ambitiösa tanken att köpa ett par riktigt vattentåliga och foträta skor. Som det är nu blir jag nämligen alltid lite illa till mods när jag upptäcker att jag inte har något passande att ha på fötterna så fort det är lite blött på marken. Men att titta på gummistövlar och bergsbestigarkängor var inte så kul som jag trodde. Istället hittade jag ett par vanliga skor som var väldans fina. Vad det nu kommer hjälpa mig när det väl är lervälling. I och för sig ser traktordäckssulorna rätt stadiga ut, så ja, jag får väl tänka på saken.

I don't last forever, neither do the things we love


Det är jag som är parasiten. Eller en vampyr. Suger och spyr, liksom.

Tänker sorgliga tankar tills det ilar välbekant i vänstra sidan av bröstkorgen. Aldrig ont, bara som om någon häller kallvatten i venerna. Har alltid undrat om jag är den enda som känner så.

Ibland brukar jag försöka mana fram en panikattack genom att koncentrera mig riktigt hårt. Jag skulle verkligen vilja veta hur det känns. Kanske är det någon därute som blir irriterad nu och tänker att nej, tro mig, det vill du inte. Men jo, det vill jag. En panikattack eller något annat spelar egentligen inte så stor roll. Bara något.


"Hundar har herrar. Katter har betjänter."


Det ständiga samtalsämnet mellan min syster Mikaela och mig är hundar. Det går inte en vecka mellan våra samtal om vilken hundras vi vill ha. Det kan bli ganska uttömmande samtal eftersom vi turades om att bläddra sönder Bonniers stora hundlexikon från ungefär tio till femtion års ålder, och därmed också kan de flesta av de typ 345 hundraserna. Just nu vill Mikaela ha en Cocker Spaniel. Eller var det en Tibetansk Terrier? Raserna skiftar som humöret, men vad gör det när det är så kul att tänka på? Själv har jag alltid väldigt svårt att peka på någon speciell ras. Men aldrig i livet en Chiuahua. Om någon av oss är på gång att skaffa hund? Inte alls.

Hundar var något som det pratades om i tv-programmet Debatt för några månader sedan, och då i synnerhet kamphundar. Smarta hundmänniskor mot okunniga andra, ungefär precis så. Hur som helst, det som etsade sig fast i mitt minne från den kvällen var hur Marcus Birro pratade om hundar. Och jag gillade det inte. Han, som i programmet är någon sorts sidekick till Lennart Ekdahl, fick frågan om han hade något att säga som slutord för att sammanfatta själva debatten. Birro fnyste lite roat och sa att han tyckte att det var helt orimligt att jämföra hundar med barn (en kvinna hade sagt att hundarna var "hennes barn"), och att han tyckte att det faktiskt daltades för mycket med hundar i allmänhet i samhället. Och då hade han ändå i början av debatten erkänt att han var kattmänniska och tyckte hundar var läskiga. Har alltid tyckt att Marcus verkat vara en trevlig prick. Men nu..jag vet inte. Minuspoäng, Marcus. Hundar är inte samma sak som barn. Men för en människa som inte har egna människobarn kommer hundarna alltid att vara hundbarn, tro mig.

Jag minns så väl en webbnyhet i somras: "Skulle rädda hunden - dödades av spårvagnen". En man som räddade sin hund från att bli påkörd av en rullande spårvagn men som istället dog själv. Jag tycker den händelsen definierar förhållandet mellan hund och hundägare rätt bra.

Vad Marcus Birro än säger kommer dom två härunder alltid att vara mina hundbarn. Eller kanske inte barn. Mer syskon.  







Hård kväll



(Teckning: Magnus Bard)



Jag kommer vara fett bakis imorgon. Inte av just kanelbullar kanske, men väl av godis. Men det är väl så det ska vara. Imorgon ska jag bege mig ut på stan och springa ärenden. Ganska onödiga sådana i och för sig, men ändå. Ska försöka köpa lite reservsladdar och batteriladdare till min gamla digitalkamera för att förhoppningsvis kicka igång den. Sjukt upphetsande. Men alltid bra med en fungerande reservkamera, känns det som. Hej svej.

Visual snow

Det är något som händer med luften när det ligger snö på marken. Allt är stilla, även om det råkar blåsa. En speciell känsla. Och jag gillar den. Kanske påminner snön om att det faktiskt kommer att bli jul det här året också. Och den snöklädda vägkanten är ju så mycket traskvänligare än en kal, förfryst sådan.

Jag lägger mig i tid idag. Jag siktar på 00.30. Jag måste trots allt ha ork att sitta sisådär tolv timmar och plugga imorgon. Bra planerat. Mm, verkligen. 

Glassbilen svängde förbi vår gata tidigare ikväll, åtminstone lät det så. Men glass alltså. Har alltid haft ett kyligt förhållande till det där söta, frysta. He..he. Det är okej att svalka sig med förslagsvis en Magnum Strawberry en varm sommardag. Men att sleva i sig plain vaniljglass på fredagskvällen är inte riktigt min grej. Inte för att jag inte äter om det bjuds. Så länge det ätbara ifråga har en viss procent socker äter jag tills jag mår illa. Det är så mitt belöningssystem är skapt. Idag fyllde jag sockerkvoten med sötmandlar, det enda i sockerväg som fanns hemma. Sockervälmåendet höll i sig ungefär så länge som jag tuggade på mandeln. Värdelöst. Inget att rekommendera.  

Aa.. läggdags nu. Godnatt. 


Mörkt

Har suttit och betat av kursboken ganska många gånger idag. Markerat viktiga rader i neongult, antecknat i marginalen och fäst färgglada plugglappar på sidorna. 30 minuter här och 30 minuter där. Det är precis vad jag klarar av.

Och mitt i pluggandet blev jag så oerhört sugen på att resa. Märkligt. Jag sitter med en hemtenta som jag inte förstår mig på och utanför fönstret har det varit becksvart sedan klockan fyra. Vad kan jag egentligen ha att klaga på?

För precis ett år sedan vid den här tiden var jag på semester i Thailand. Det jobbigaste var att bestämma vad man skulle äta till middag. "Hmm, Pad Thai eller Tom Yam-soppa? Det är så svårt!". Eller att komma ihåg att behöva smörja in sig med solkräm hela tiden. Jobbigt.

Helt sjukt vad sugen jag blev på att resa bort. Inte för att jag vill ha upplevelser eller äventyr. Inte för att jag hoppas på att kunna resa bort från mig själv. Men att bara ligga i en solstol och läsa en god bok. Äta god mat. Screw allt här hemma.


Kom med mig ut på tramp

Okej, ut i vårvädret. Hej vad det går. Men man får skynda sig innan solen går och lägger sig igen. För sol-läggdags är väl ungefär klockan fyra numera. Väldigt sorgligt. Om det var sommar just nu skulle jag av ljuset att döma gissa att klockan var ungefär sex, halv sju. Snart middagstid, typ. Men klockan är två. Och snart jag ska bege mig ut på promenad.  

Jag läste Fredrik Strages krönika i DN På stan alldeles nyss. Så himla bra, känslosam. Fick tårar i ögonen. Jag som inte ens brukar bry mig när jag ser döende människor på tv. Och under den perioden jag följde en blogg av en kvinna som var dödssjuk i cancer kände jag mig märkligt distanserad där jag satt farmför skärmen. Det är lite intressant det där med vad som egentligen berör en på djupet. Kanske var anledningen den att jag helt enkelt inte var beredd på att krönikan skulle vara riktad till en tjej som som dog som tonåring, den där spalten som oftast bara brukar vara antingen lite cynisk eller handla om musik. Jag hann inte sätta upp det automatiska blaséförsvaret. Eller så kanske jag berördes för att det inte var särskilt längesen jag själv var 18 år. Eller kanske för att jag tänker mycket på döden. Antagligen var det alla tre.


Murphy

För några inlägg sedan skrev jag om att jag tänkte baka cheesecake, och visst, det gjorde jag också. Själva cheesecaken blev faktiskt för en gångs skull helt okej. Tackar som frågar. Men ingen lycka utan missöden, tydligen. När jag som bäst håller på att krossa digestivekex med den gigantiska stenmorteln händer något med armen, vad vet jag inte, men om jag var den som var den skulle jag beskriva det som att allt fuckade upp sig. Plötsligt ligger allt jag haft för händerna på köksgolvet. Morteln i två delar. Mammas ärvda, antika stenmortel. Genomför baket med de resterande kaksmulorna, gömmer morteln uppe på rummet och springer snabbt som attan till macken och köper superlimmens superlim och limmar ihop den igen. Märks det att jag är rädd för min mamma? Men hon vet nu. Det är bara det att vi inte har pratat på några dagar. Jo, det har vi. Allt är okej.


RSS 2.0