Veckans filmrecension

Jag har aldrig riktigt fattat grejen med Johnny Depp. Har alltid tyckt att han mest bara ser knepig ut med sitt fula skägg och sina konstiga glasögon, och att hans ticksande Jack Sparrow egentligen är rätt löjlig. DOCK såg jag filmen Gilbert Grape idag, och jag kan säga så här: jag fattar i alla fall grejen med en 30-årig Johnny Depp som spelar karaktären Gilbert Grape. Hur som helst var det en bra film, som för övrigt säkert alla redan har sett utom jag eftersom den gjordes redan 1993.

 

27 augusti.

Idag åkte jag in till stan för att leta efter kläder. Jag har nämligen inte så många. Shoppingrundan bestod av att gå runt lite på Åhléns och sedan tvärs över gatan in på HM. Inne på HM provade jag en höstjacka som nog skulle kunna beskrivas som fulsnygg. Den var alltså från märket L.O.G.G. I'm just sayin'. Sedan blev jag trött och kände att det liksom fick räcka, så då köpte jag en latte med hasselnötssmak (det var ju trots allt fredag) och satte mig på tunnelbanan hem. Men jag köpte faktiskt två fina skrivblock, det gjorde jag. Inte för att jag skriver så mycket, men jag gillar skrivblock. Särskilt sådana med bladtunna sidor och smala rader. God kväll.  

Godnatt Mister Tom

Jag är en rätt slarvig person. I hela mitt liv har jag varit rätt borta och tankspridd. Jag är den som alltid har fått fråga en extra gång när alla andra fattat och som aldrig, och då menar jag aldrig, lär mig vägen till en plats förrän jag gått där minst fem gånger. Det är något som jag är rätt trött på hos mig själv. Man vill ju vara skarp och alert, liksom. Inte ha en hjärna lika trögstyrd som ett flyghangar. Möjligen överdrev jag lite där, men särskilt i samtal och diskussioner händer det att jag får känslan av att vara ovanligt kantig. Medan alla andra verkar kryssa runt som väloljade vattenskotrar, följsamma och känsliga, är det som om jag sitter och rattar en gigantisk finlandsfärja. Där vattenskotrarna girar lite snyggt över ett plötsligt hinder måste jag antingen stanna eller backa, vilket lätt känns lite dumt. Och med det säger jag och metaforerna godnatt.


Frågor

Idag lyssnade lite på Henke Larssons sommarprogram i mobilen. Jag tryckte bort det efter bara några minuter och började lyssna på musik istället. Kanske ger jag det ett försök till någongång när jag har hällt i mig minst fem koppar kaffe och därmed inte riskerar att somna av hans oerhört avmätta och knarriga röst. Kanske inte. Något som jag i alla fall snappade upp när jag satt där på bussen var i alla fall att "Som fotbollspelare är man aldrig bättre än sin senaste match". Det fick mig att fundera på om det gäller i allmänhet också. Är man kanske faktiskt aldrig bättre än sin senaste match? Är det så att man snarare är sina handlingar än sina drömmar, känslor och tankar? Låt säga att två personer uppfattas identiskt av omvärlden, men medan den ena personen är totalt likgiltig, om ens medveten, om sina sämre egenskaper så är de något den andra personen försöker förbättra varje dag, dock utan resultat. Tjänar ens den där andra personen något på att vara medveten om sina tillkortakommanden eller är det bäst att bara vara likgiltig för den inre husfridens skull? Eller får man kanske några extra plus i kanten den dagen man dör för att man har varit..medveten om sina dåliga sidor? Ja, och ifall ni undrar så frågar jag åt en kompis.


Café


När jag var i Estland i somras (jag tror att hösten kom för några dagar sen) startade jag ett café. Jag kanske glömde att skriva det. Pang boom, bara sådär. Eftersom jag inte själv bor i Estland (jag bor i Sverige) eller är est (jag är svensk) anställde jag några ester som jag träffade. En var den oerhört deprimerade kyparen på vårt hotell. Jag har ändå alltid tyckt att det är överskattat att alla ska le och vara trevliga hela tiden. Jag menar, man tror ju ändå bara att de låtsas och sedan skrattar bakom ryggen på en. På cafét säljer vi sjukt mycket tårtor. Jag har dessutom anställt Leila Lindholm, tv-kocken som bara bakar söta och färgglada saker. Fast jag måste komma ihåg att säga åt henne att hon måste lägga av med att hålla på och plira med ögonen och försöka se sexig ut och istället koncentrera sig på bakandet. Det blir nog bra. Mina anställda betalar jag med min veckopeng. Kom jättegärna förbi cafét någon gång. Jag bjuder på kaffe.  

P(lätt)middag


Idag fick jag ett infall och gjorde plättar till middag. Visserligen i avsaknad av plättlagg, men ändå. Kan ju vara KUL att se hur det såg ut, tänkte jag. GI-plättar utan mjöl minsann. Receptet hittade jag på Katrin Zytomierskas blogg. Bara en sån sak. 

Idag har jag lyssnat rätt mycket på olika radioklipp med karaktären Katla från P3-programmet Mammas nya kille. Samma humorgrupp - Klungan - har ju också gjort SVT-programmet "Ingen bor i skogen" som är baserat på samma karaktärer. Tyvärr har jag av någon anledning bara en enda Mammas nya kille-podcast nedladdad på mobilen, men den har jag å andra sidan lyssnat på minst tre gånger idag. Om man klickar här kommer avsnittet upp i ett eget fönster. Jag föreslår att man lyssnar.  

5 augusti.


Var inne på Facebook för första gången på förhållandevis länge och klickade mig på måfå in på en kille som visade sig ha ett helt fotoalbum med bilder på särskrivningar. Det gjorde mig väldigt glad och kändes dessutom som en uppfriskande kontrast till de gamla vanliga facebookbilderna på skrattande människor som man aldrig vet vilka de är. Killens fotoalbum fick mig i alla fall mina tankar att vandra iväg till en viss thailändsk liten vagn som jag åker förbi med bussen på väg till jobbet. Bättre slogans har man ju sett, om man säger så. (Och här blev jag osäker om det skulle stå "slogans" eller "sloganer" så jag gjorde det enda som kändes rätt, det vill säga googlade, och fick fram att "sloganer" är det rätta men att folk inte använder det ordet. Inne på hemsidan där informationen stod var det för övrigt några medarbetare som listade sina favoritslogans(/-sloganer), och jag känner att jag självklart också måste göra det. Så, Matildas favoritslogan: "Fagersta - här får du livstid". Googlade på det också (ska börja googleavvänjning snart) och på första träffen i listan står det att den tydligen har blivit framröstad som vinnare i någon tävling för kommunslogans. Minsann. Nu måste jag ju in och läsa om det också. Attans Google, alltså. Man får ju aldrig gå och lägga sig.) 


31 juli.

Skulle, som jag skrivit tidigare här, vilja kunna spela gitarr. Kan tänka mig att det är ett bra tidsfördriv. Det kan jag behöva.

Jag ska upp om, låt se, lite mindre än fem timmar. Kul. 

Ibland tänker jag på hur skönt det verkar att vara konstnär, och att kunna försörja sig på det. Nästa sekund tänker jag att det kanske inte alls är så skönt som jag tror, utan att man antagligen måste vara överfull av kreativitet och fantasi och att liksom verkligen brinna för konsten. Då pyser jag ihop lite där jag sitter. All denna ambition och energi som verkar vara en förutsättning för att ta sig minsta centimeter här i livet. Det händer att jag brukar jag "roa" mig med att bläddra igenom platsannonserna om jag råkar stöta på en jobbilaga. Egentligen skulle jag lika gärna kunna be någon skrika "du är sämst" tio gånger rakt i örat på mig. Formuleringarna som beskriver vilka egenskaper jobbkandidaterna ska ha sticker alltid som små nålar, och efteråt känner jag mig alltid lika punkterad.

RSS 2.0