Tråkigt inlägg men..

..det jag upplever är inte normalt. Jag måste bli okej snart.

Är det normalt att bli yr av att flytta blicken?
Att vara supertrött hela tiden?
Att hjärnverksamheten fungerar i slow motion?
Att vara..varm i pannan allt som oftast?

Hm.. Bara ett infall. Men fortfarande, jag måste bli okej snart. Vad ska jag annars göra resten av livet?

*

Nu när jag ändå håller på och beklagar mig som en gammal tant kan jag lika gärna fortsätta. Så. Sedan ganska lång tid har jag ju faktiskt inte känt några känslor alls, bara varit avdomnad i huvudet, men så idag lyckades jag faktiskt identifiera en liten, bekant, känsla. Inte så att den var positiv på något sätt, men jag blev lite bättre till mods i alla fall, för en dålig känsla är bättre än ingen känsla alls. Den där känslan - som är lite för kompex för att ha ett eget namn - kommer jag ihåg från back in the days (okej, det kanske var ett halvår sedan) när jag fortfarande umgicks med människor frivilligt. Då, när jag..ville något, när jag fortfarande aktivt kämpade för att förändra mitt liv till det bättre, när jag kunde ligga i timtals och tänka på relationerna mellan mig och människorna runtomkring. Jag tänkte nog på alla möjliga; familjen, vänner och bekanta, men också på dom lite mer okända som mest utgör en del av möbelemanget i mitt liv. 

Men den där känslan, som jag inte har känt på länge, kan faktiskt beskrivas som att känna sig som en utomjording. Jag brukade göra det ganska ofta innan jag förlorade dom flesta förmågor en normalbegåvad människa innehar. Tankar på hur folk egentligen gjorde för att bli vänner med varandra varvades med förundran över att alla andra verkade vara så tillfreds med sina liv. Tillfreds kan man ju visserligen aldrig veta, men snarare att dom i alla fall såg ut att klara av sina liv, till skillnad mot vad jag kände när det gällde mitt eget. Alla andra verkade ha någorlunda tillräckliga förutsättningar att hantera vad som kallas verkligheten. Visste dom något som jag inte visste? Hade alla utom jag utrustats med en nödvändig dos upplysning? Många gånger har jag seriöst undrat om jag kanske saknar någon del av hjärnan som är betydande för förståelsen för samspelet mellan människor. Eller för förmågan att livet se livet i ett större perspektiv. Jag har i alla fall genomgående känt att jag aldrig kunnat greppa något utav det. Jag har famlat och famlat men aldrig fattat ett dugg. Frustrerat tittat runt och försökt förstå vad andras liv består av och hur dom underhåller det, men fortfarande inte förstått ett dugg. Det är ju ändå samma verklighet som jag lever i, så hur svårt kan det vara att göra likadant? Eller? Tyvärr inte, Matilda. Varje person upplever sin alldeles egna version av verkligheten: sin verklighet. Michael Greenberg skriver något liknande i sin bok "Dagen då min dotter blev galen". Att varje människas önskan är att bli förstådd. Att det enda man egentligen vill är att få andra att ansluta sig till ens egen version av verkligheten. Men om det är att verkligen bli förstådd kommer ingen någonsin att bli det. Vi är alla fångade i vår egen version av verkligheten, med våra alldeles egna funderingar om den. Vi är alla utestängda från varandras verkligheter och kommer aldrig kunna förstå varandra fullt ut. Så länge jag inte klurar ut något sätt att ta mig in i människors huvuden kommer jag aldrig få veta om jag verkligen är så ovanligt konstig som jag känner mig.

Jag vet inte riktigt vart jag ville komma med det här pratet om verkligheter. Kanske att det enda jag vet är att det är något fel med min egen? Det kanske är något som saknas i min version? Eller är det så att alla andra kanske har accepterat att livet faktiskt är så kasst som det är och har utarbetat sätt att hantera det, medan jag fortfarande naivt går och tror att det finns massa genvägar? Jag blir inte ETT DUGG klokare av det här. Jag fattar fortfarande ingenting. Upplys mig någon.

Och förresten - jag känner mig fortfarande konstig och borta. Tankarna på livet tillhör en svunnen tid, en tid då jag fortfarande levde och var mentalt närvarande. Så se det som en flashback. Att tänka är egentligen inte jag numera.


Vad som gör mig arg.


Okej, nu ska jag avreagera mig lite. Tidigare idag var jag och gick ut med hundarna, varpå  jag ser att det sitter en uppspikad träbit på ett av träden i lekparken utanför vårt hus. Uppe i själva trädet är det även någon som har lagt upp två plankor. Varför vet jag inte, men fult var det i alla fall. På den uppspikade träbiten är det någon som har skrivit med tuschpenna och jag läser "Det här är Annettes och blablablas koja. Det är förbjudet att klättra upp i trädet. Om någon gör det blir vi jätte sura.". Självklart lite mer felstavat och väldigt kladdigt. Men - äckliga barn! Kalla mig lättirriterad, men jag fick en obeskrivligt stor lust att såga ner den där skylten och klättra upp i trädet och bara sitta där i flera timmar i ren protest. Vad är det för slags barn som gör sådär? Det kryper i mig. Jag älskade också det där klätterträdet när jag var liten, men bara för det satte jag inte upp en skylt som förbjöd andra barn att använda det. Tanken slog mig inte ens. Tänk om det kommer något litet ensamt barn som får lust att klättra upp i trädet. Och ser skylten. Dom flesta människor - även barn - förstår nog att man inte kan äga eller göra anspråk på ett vanligt träd. Men jag kan tänka mig att lusten lätt rinner ur en när man ser att någon annan tycker sig äga trädet man tänkte klättra upp i. Elaka barn. Snart är det jag som agerar sur tant och sågar ner skylten.

Om fyra sekunder..


Som jag förutspådde var jag ute i sista sekunden med att söka in till högskolan, eller i mitt fall - den sista halvtimmen. Halv tolv gick jag in på internet för att söka den utbildning eller kurs  - vad det skulle bli hade jag inte bestämt än - jag eventuellt ska läsa i höst. Men plötsligt känns något fruktansvärt fel. Felet är studera.nu's hemsida: den verkar inte gå att komma in på. Och när jag väl kommer in ser bokstäverna helt konstiga ut och det går inte att klicka sig vidare. Shit vad klyschigt, tänker jag. Här är man ute i bokstavligt talat sista sekunden och vad händer om inte det här? Jag hann tänka att jag nog fick skylla mig själv och att det kanske var meant to be att jag inte ska läsa någonting i höst, men innan jag han utveckla tankegången fick jag syn på en liten artikel på aftonbladet.se som fick min puls att slå normalt igen. Studera.nu's hemsida har kraschat under kvällen på grund av för stort tryck. Så pass. Här sätter man sig vid datorn och tror att man är den enda i Sverige som paniksöker kvällen innan deadline. Så det känns väldigt lättande att veta att jag inte är ensam om att vara en uppskjutande tidsoptimist.

Men frågan kvarstår kring vad jag ska söka imorn. Det är supersvårt. Båda 30-poängskurserna är på Södertörn, frågan är bara vilken. Så.. Svenska A med inriktning textproduktion eller Medie- och Kommunikationsvetenskap? Nu babblar jag bara på för att hjälpa mig själv att välja, skulle egentligen lika gärna kunna skriva ner det på ett papper och sen slänga i papperskorgen när jag väl bestämt mig. Hur som helst. Jag vill öva mig på att skriva, och det tror jag man får göra på svenskakursen. Men sociolingvistik och grammatik har jag ju redan läst på lingvistiken, och så roligt var det inte att jag vill repetera det. Å andra är min kunskap om medier och deras roll i samhället (osv, eftersom jag vet så lite att jag inte ens kan formulera det jag inte vet) väldigt liten. Det skulle vara kul att bli lite mer upplyst på den fronten. Det lutar åt det senare alternativet måste jag medge. Sen man får väl hoppas att det åtminstone blir några skrivuppgifter så att jag inte glömmer hur man formulerar skriftliga meningar. Jag kan väl läsa någon liten skrivkurs om jag har lust senare någon gång. Jag är ju ändå relativt ung. 

Tack för mig.   


Plugg och grejer. Långt och sent inlägg, reds anm.


Inför förra hösten var jag riktigt motiverad till att plugga. Det kändes fräscht och nytt, och jag såg fram emot att sitta och anteckna på föreläsningar och traggla tjocka kursböcker. Tanken på nystarten som en ny termin erbjuder, vare sig man går i mellanstadiet eller på högskolan, piggade upp mig. Det är alltid uppfriskande när man får börja från scratch. Förväntningar, visioner och storslagna planer virvlar i huvudet och det enda man kan se är framåt.

 Men allt eftersom kursen fortgick sjönk både lusten och motivationen.  himla kul var det ju inte. Faktum är att sista delen av kursen kände jag mig mer död än levande. Jag ska inte uttrycka mig i cliffhangers så att alla (okej, baserat på besökarfrekvensen tre stycken som högst) tror att jag sitter och ruvar på hemligheter, men den senaste tiden, plus i höst och så, har det helt enkelt bara varit..lite mycket.



Kollar framtidsprognoserna för olika yrken på ams.se, med växande irritation. Man vill ju ha jobb när man är färdigutbildad, så lämpligt vore ju om man valde en utbildning med god framtidsprognos. Men synd då att det inte verkar finns någon. Inte om man inte vill bli sjuksköterska, tandläkare, fritidspedagog, logoped eller biomedicinsk analytiker. Jag tror jag är ganska säker på att jag faktiskt inte vill bli det. Sen klickar jag på yrken som verkar intressanta, yrken jag faktiskt tror skulle passa mig. Och plötsligt möts jag av meningar som "konkurrensen om jobben förväntas hårdna de kommande åren" och "det krävs både utbildning, skicklighet och envishet för att få arbete". Suck. Jag vet inte om jag skulle palla att konstant behöva hävda mig och att med ett bländande leende försöka övertyga alla i min väg att jag är bäst på det jag gör, när jag inte ens själv tror på det.

Men en viss konkurrens finns ju inom alla yrkesområden, så man kan ju aldrig helt komma ifrån det. Alltid kommer det vara några stycken som slåss om den där åtråvärda anställningen. Så utöver kompetens och skicklighet ska man tydligen besitta ytterligare förmågor för att just man själv ska bli den där som blir vald framför alla andra. Men vilka magiska förmågor då? Sjävförtroende? Social kompetens? Vara mysig? Och för övrigt - vem pratar egentligen om sig själv på en anställningsintervju? Inte jag i alla fall. Jag pratar enbart om fantasijaget jag önskar att jag var. Citat: "jag är social och tycker om att träffa människor" - ha! Jag kunde inte ha sagt något mer osant. Men jag fick jobbet jag sökte. Det är inget flashigt jobb jag har, men det är ett jobb. 

Så jag är inte en person som ser hård konkurrens som en spännande utmaning. Då kapitulerar jag hellre. Bara tanken på att konkurrera eller tävla mot andra gör mig uppgiven. Vad det än är räknar jag ut mig själv i förväg. Tyvärr. Därför känner jag mig väldigt osugen på att söka någon populär utbildning som säkert kommer generera hundratals hungriga, talangfulla arbetssökande. Och så eventuellt jag då.


***



Precis lagom till att gårdsplanen utanför skolbyggnaden har tömts på folk smyger jag försiktigt ut ur porten, samma port som de andra studenterna bara för någon stund sedan glatt vrålande sprang ut genom. Det enda som skvallrar om dagens firande är en trasig plastmugg som blåser över asfalten. Och så lite blågula serpentiner lite varstans i gräset, men inte mer än så. De förut så få molnen verka täcka mer och mer av himlen och efter en stund gör jag upptäckten att det har blivit så dunkelt att jag inte längre har någon skugga. Jag har sagt åt min familj att inte komma och gratulera mig, så jag åker tunnelbana hem ensam. Det är ganska glest med folk i vagnen så här runt klockan ett en mulen försommardag, folk har väl inte fått semester än, så jag får en fyra för mig själv och det är nog lika bra. Om någon skulle sätta sig mittemot mig vet jag inte om skulle kunna stå för mitt likgiltiga ansiktsuttryck eller frånvaron av naturliga ögonrörelser. En Cavalier King Charles Spaniel-valp med scarf runt halsen svansar förbi medan dess matte stolt går före, väl medveten om blickarna som kastas efter den lilla varelsen. Borde jag inte tycka att den är söt? Jag gillar väl hundar? Plötsligt får jag en känsla av jag har byggt hela mitt liv kring vad andra människor tycker. Har jag blandat ihop känslan av vad tycker om med den snarlika känslan att känna sig accepterad av andra? Och om allt jag någonsin gjort och sagt är ett resultat av vad jag tror folk vill ha, vem är då jag egentligen? Tåget kränger till då och då medan jag sitter innesluten i mig själv, och min oseende blick genom fönsterrutan är fäst någonstans i periferin. Jag vet att dom andra kommer gå ut ikväll, för att fira, men tanken på skrålande, sorglösa människor får mig att längta om möjligt ännu mer till min säng och en nerdragen persienn. "Se upp för avståndet mellan vagn och plattform när du stiger av".


Studera.se (eller om det var .nu)


Varje kväll dom senaste veckorna när jag legat i sängen har jag tänkt  att  "imorn måste jag kolla upp vilka utbildningar jag ska söka". Men likt förbannat har jag skjutit upp och bort det varje gång med olika ursäkter, riktade till mig själv, som till exempel "jag har ju faktiskt inte haft tid" eller det lite mer tvivelaktiga "det är ju så jobbigt". Men nu är det inte långt kvar. 15 april. Precis en vecka. I mitt huvud uppenbarar sig ibland framtiden som en kolsvart, motbjudande tunnel som jag för allt i världen inte tänker låta mig tvingas in i. Någon - antagligen tiden, men kanske också samhället eller idealen  - släpar mig hårdhänt mot ingången medan hela min kropp stretar emot och mina skor gör djupa bromspår i gruset. Alltmedan jag är medveten om att jag måste in i den förr eller senare. Det är en ganska bra liknelse. Faktum är, att för att vara där jag är nu (även om det inte är så mycket att prata om) har jag varit tvungen att kasta mig in i diverse mörka hål utan att veta hur utgången ska bli. Fatta beslut och chansa. Såklart. Varje valmöjlighet som kan förändra ens vanliga, inrutade liv kan ju faktiskt te sig som en läskig tunnelingång som man hellre flightar än fightar. Eller så kan man se det som en dörr, om man nu är positiv. Att se alla oifrånkomliga val som möjligheter till en förändring till det bättre. Om man inte försöker har man inte gjort en positiv förändring möjlig. Det där läste jag i en bok, men det ligger i alla fall någonting i det. Nu låter jag som värsta tragiska människan, men till alla er som läser det här, bara så att ni vet, - jag är inte det.           

...



Snacka om långt och tråkigt och totalt onödigt inlägg



Om man.. skulle ta och.. gå och lägga sig? Har förresten alltid undrat hur det egentligen funkar "stilistiskt" med begynnelsebokstaven efter punkter. Jag vet ju hur jag skriver - det vill säga olika varje gång beroende på sammanhang - men jag tänkte om det kanske finns något officiellt rätt och fel. Typ någon ologisk regel i stil med att man inte får börja en mening med "och". Jag tycker synd om alla människor som blivit itutade den regeln i grundskolan och sedan rättar sig efter den resten av livet bara för att dom inte vågar lita på sin magkänsla. Som dom begränsar sig i sitt skrivande. Inte för att jag brukar skriva särskilt ofta, och verkligen inte för att jag börjar alla mina skrivna meningar med "och". But still.

Det jag gillar med skolan såhär i efterhand var att man blev tvingad att skriva. Jag skrek inte av förtjusning när jag blev tilldelad en skrivuppgift, men jag gillade det. Och jag vill helst inte veta vad det säger om mig som person, men jag tyckte att det var helt okej, nästintill väldigt, att skriva faktatexter, referat, biologilabbrapporter och personporträtt. Jag kände mig säker och visste att jag var rätt så bra. Faktum är att det var det enda jag var bra på. Och apropå skola kommer vi ju osökt in på sista ansökningsdag till högskolan, vilken är den 15 april. Kul. Jag tror jag går och lägger mig och skjuter upp allt lite till, för att sedan panikbestämma mig dagen innan och ha råångest dagen efter. Looking forward to it. Särskilt eftersom jag inte ens kan föreställa mig själv ha riktigt jobb. Och då syftar jag på vilket kontorsjobb som helst, inte bara något fancy fancy som kräver utbildning på sex år. För skulle jag - JAG!? -  ingå i ett företag och bidra med min kompetens? Skulle jag - JAG!? - samspela med andra, veta mina uppgifter utan att någon hela tiden sa åt mig, och ja.. bidra? Såna grejer tänker jag på. Men någonstans säger mitt sunda förnuft att man nog lär sig en del grejer på den utbildning man går. Skills man behöver ha för sitt framtida jobb. Och man lär sig ju alltid eftersom. Men jag kan fortfarande inte föreställa mig det. Jag, någorlunda vuxen, ett jobb. En fungerande vardag, rutiner. Att vara mitt i det och inte bara ha det framför sig.

Så, var var jag.. om man skulle ta och gå och lägga sig? Läsa lite När jag hör din röst och försvinna in i Bella Swans liv bland vampyrer och varulvar? Den är bra, boken. Den andra i serien. Jag känner mig lite ointellektuell när jag läser en sådan där ungdomsbok med relativt stor och lättläst text sådär som det brukar vara. Borde väl egentligen läsa någon berömd klassiker som smarta människor har sagt är bra. Som kanske rentav har förändrat deras liv eller åtminstone gett dom ett annat perspektiv på tillvaron. Men för tillfället känner jag mig inte mer intellektuell än att jag vill fortsätta att läsa om Bella, Edward och Jacob. Det är trivsamt och jag fastnar i boken. Det räcker för mig.  

RSS 2.0