Svansen mellan benen i ett dött sommarstockholm

Jag känner att jag bloggar lite dåligt för tillfället. Inte för att jag gör något annat direkt. Mest bara det gamla vanliga: sover alldeles för länge, går upp utan att hinna äta frukost, springer till bussen och åker till skolan alternativt jobbet, sitter av alternativt jobbar de nödvändiga timmarna, åker hem, äter näringsfattigt mellanmål, är som vanligt sjukligt trött och däckar framför tv:n, kollar på någon dålig amerikansk kriminalserie och fastnar framför det ännu sämre programmet som kommer efter bara för att jag inte orkar resa mig upp ur soffan, reser mig till slut upp med en sista kraftansträngning och får en hastig depression för att jag inser att jag har slösat bort ännu en dag i mitt liv (och att jag måste släcka alla lampor och borsta tänderna), lägger mig i sängen och slösurfar en stund på datorn när jag egentligen har tänkt vara duktig och läsa en god bok, och släcker till slutd sänglampan åtminstone två timmar efter tiden jag siktade på när jag satt vid tv:n. Puh. Det där lät verkligen sjukt tråkigt. Man kanske skulle ta och skriva en roman om det. Få en guldpalm eller augustpriset. Jag tänkte mig att den skulle heta "människor utan betydelse".


Pallar inte


Grannhuset som vetter mot mitt fönster har en egen lekplats med gungor i trädgården. Gungorna gnisslar förjävligt. Barnen gungar hela tiden. De vuxnas skratt går som en rundgång i mitt huvud, ekar allt högre mellan radhusen och låter precis så elakt och förvrängt som andras skratt tenderar att göra när man själv är på dåligt humör. Gungornas rep som monotont gnisslar mot varandra ackompanjerat av barnskratt/-gråt/-gnäll och vuxensorl. Jag spyr på hela kärnsfamiljsgrejen. Finner den väldigt provocerande. Föräldrarna i huset har alltid vänner över på besök. Ibland flera familjer samtidigt, med vad jag uppskattar brukar vara en åtta, nio skrikande barn per familj. Idag är det påskafton, och solen har reducerats till något som bara sticker i ögonen. Något annat som bara sticker i ögonen är de två hittills oöppnade kursböckerna som ligger framför mig på mitt skrivbord. Hemtentan ska vara inlämnad på tisdag. Gungornas dånande gnissel och ljudet av glada människor. Allmän rundgång i huvudet. Pallar inte.


Sell out

Tittarsiffrorna, eller besöksstatistiken om man så vill, på min blogg har dalat. Tycker att det är djupt sorgligt att massa (två, tre stycken kanske) människor uppenbarligen notoriskt har börjat strunta i att titta in här. Om jag ska lyckas med att försörja mig på bloggen måste vi ju alla hjälpas åt. Hur ska jag annars kunna bli eknomiskt oberoende så att jag kan köpa ett hus på landet och ha mitt eget miniskansen? Ett första steg skulle kunna vara att ni tittar i ert kylskåp och ser efter om ni hittar någon gudsförgäten kålrabbi eller gammal brödkant, och sedan skickar det till mig så att jag överlever tills imorgon.

Sen har jag hört att det ska vara rätt populärt med bilder på bloggen. Det skrev jag förra året också vid något tillfälle och postade en den fulaste bilden jag kunde hitta på mig själv, men jag kommer inte ihåg om det var fler besökare som återkom för det. Anyway. Ger det ett försök till.  
 


Idag i solen var jag glad.


Sen blev jag lite tankfull.


Nu ska jag ut med hunden. Hejdå.


Mitt i



Är så (jävla) passive-aggressive på att säsongens Mitt i naturen utspelar sig i Australien. Att det handlar om trista, karga Sverige är ju liksom hela charmen. Det ska vara torftiga inslag om till synes ointressanta fjärilslarver och fula fjällämlar. Det ska vara misslyckade djurspaningar där du, Martin Emtenäs, sitter i ett kamouflerat vindskydd med någon kompanjon natten igenom utan att få en endaste skymt av djuret ni tittar efter.

Men på något sätt lyckas du ändå alltid få de där fjärilslarverna och fjällämlarna att verka oerhört intressanta, och när du och din torra djurexpertskompanjon klockan fyra en regning skogsmorgon äntligen får en skymt av den där björnen eller vargen eller pilgrimsfalken, just när ni nästan hade funderat på att börja packa ihop, då gläds jag genuint med er. Jag minns en gång när du spände upp ett vitt lakan mitt i natten och en massa nattmalar satte sig på det och man fick veta allt som var värt att veta om varje sort. Efter programmet fick jag lust att gå ut och göra exakt likadant. Nattmalar liksom!

Med australieninriktningen blir ju programmet bara ett i mängden, det måste du förstå. Söta kängurur och storögda koalor. Håriga spindlar och giftiga ormar. Förlåt mig, men det känns lite gjort. Och tittarna har du ju redan virat runt lillfingret genom att det står “Australien” i programtiteln.
     Jag gillade hur Sveriges natur lyftes fram som något lika outforskat och intressant som Borneos regnskog. Blev lite stolt. Och att man i princip har djurlivet runt knuten tillför ju dessutom en dimension som utländska naturprogram inte ger. När började Mitt i naturen satsa på att bli kommersiellt?

Men okej, Martin, att Mitt i naturen handlar om Australien den här säsongen går väl bra för den här gången. Jag förstår själv att jag överreagerar lite. Kanske funkar australientemat jättebra - jag har ju inte sett något avsnitt än. Men nästa säsong hoppas jag blir i Sverige. Jag ger dig en chans till. Bara för att du är du.
    Och en sak till, lite kuriosa: till och med jag har svårt att avgöra vad som är allvar och inte i den här texten.


Snygga brudar etc.


När jag blir stor ska jag se ut som/bli Scarlett Johansson.




Eller kanske Drew Barrymore.




Eller varför inte karaktären Callie i Grey's Anatomy?



(Och ja, på min dator har jag en hel mapp med bilder på snygga tjejer som jag vill vara alternativt planerar att se ut som alternativt tycker är perfekta i allmänhet.)


Oförlåtligt

Att det i visas katastrofbilder från jordbävningar i tidningarna går bra. Att det skrivs reportage om de stackars barnen i Afrika går an det med. Men att, som Metro gjorde idag, publicera en notis om att man hittat en 65-årig man som legat död i sin lägenhet i två månader och att hans hund, som svultit till döds, låg bredvid honom, kommer aldrig under några omständigheter att vara okej.

Provokation

Hatar den där hudproduktsreklamen som går på tv där en kvinnoröst säger något i stil med "det här är en hudkräm som gör huden len" och sedan bestämt lägger till: "inget annat", bara för att man som potentiell köpare ska förstå att här handlar det minsann om ett företag som varken förskönar eller ger falska förhoppningar. All cred till dem för det. Men jag kan inte hjälpa att varje gång jag hör det där "inget annat" så dör någonting inom mig. 

Jag som vill se skrattande fotomodeller med persikohy och höra en leende röst lova guld och gröna skogar. Jag som vill känna att om jag köper den där krämen, då, då kommer jag äntligen att bli allt det där jag egentligen vill vara. Men med det där "inget annat" slår de på en sekund hål på mina rosaskimrande förhoppningar och drar mig tillbaks till den bistra verkligheten. Jag lever på min föreställning om att sådant som quickfixar faktiskt existerar. Kan inte du barska kvinna ens låta mig få drömma lite?

En kräm är tydligen bara en kräm. Inget annat. Och hur är det då med alla andra saker om man ska gå enligt det påståendet? En stol är bara en stol - inget annat. Ett liv är bara ett liv - inget annat. Om man är död så är man död - inget annat. Jag är bara jag - inget annat. Deprimerande. Jag skulle aldrig köpa den där krämen.


Counter reaction

Har lust att registrera mig på go.nike.com (som det tydligen heter) och koppla ihop det med facebook bara för att det ska kunna stå "Matilda ran 0,4 km" på min logg. En fyra hundra meters joggingrunda alltså. Som en motreaktion till tränings- och beach 2011-hetsen. För det är väl en sådan i år också? Det är svårt att veta. Jag är inte ute så mycket.

Klaga osv

Ibland när andan faller på och jag får lust att vara en språkpolis som värnar om svenska språket kan det hända att jag funderar på saker. Som till exempel varför CDON.com har döpt sin hyrfilmstjänst till "Video On Demand" och inte "Hyrfilm". När man söker på "hyrfilm" på deras hemsida får man inte en enda träff, vilket är lite frustrerande för sådana (läs: mig) som är knaggliga på engelska. Jag frågar mig också varför Alvedon kommer i "pocket pack" och inte fickförpackning, samt varför fåret i Tele2-reklamerna pratar på snabb och för mig lite för svår engelska trots att reklamen är gjord för Sverige. 
   Även om jag självklart förstår känner jag mig på något sätt exkluderad från målgruppen när hela budskapet är på engelska. Jag blir ointresserad och slutar att lyssna; utgår omedvetet från att reklamen inte är för mig. Jag förvandlas till en andra klassens medborgare som inte riktigt hänger med i högstatusspråket. Blir trött på att det verkar vara ett allmänt antagande att alla svenskar pratar engelska lika bra som infödda. Good day.


TULPANER

Tidigare ikväll plingade en pojke som sålde tulpaner åt sitt fotbollslag på vår ytterdörr. Han frågade om jag hade mina föräldrar hemma. Det tyckte jag var roligt. Jag sa så hjälplöst och mindreårigt jag kunde att nej, jag är alldeles ensam hemma. Och har tyvärr inga kontanter. Sedan stirrade jag ner i hans tulpanhink och fick dåligt samvete av de ynkliga buketterna. "Men kom gärna  förbi en annan dag" la jag till för att han inte skulle bli ledsen. Ärligt talat tror jag inte att han brydde sig ett dugg.

Apropå googling av tulpanbilder har jag kommit på att jag gillar tulpanbilder. Varför i hela fridens namn har jag aldrig googlat tulpanbilder förut? Kanske skulle det kunna bli min nya hobby. Odla, fotografera och måla tulpaner. Jag skulle kunna behöva en hobby. Tulpaner all over the place. Göra tulpaner i papier maché.  







Streets of Stockholm

Idag på tunnelbaneperrongen kom en äldre man fram till mig och frågade "Ursäkta, har du några kronor?". Han hade en brun mockajacka på sig och såg ovanligt välvårdad ut för att tigga. "Nej tyvärr, jag har inga kontanter" svarar jag, väl medveten om att jag visst har småpengar. En sekund senare stannar han en kvinna en meter ifrån mig som han frågar samma sak. Hon öppnar plånboken direkt och fiskar upp två tjugolappar som hon ger till honom med ett leende. Nu till frågan: KP, är jag onormal? Borde jag giljotineras för min eventuellt inhumana människosyn? 

Det där med tiggeri är indeed en väldigt komplex fråga. Ingen tigger för skojs skull. Även om personen som ber om pengar ser välvårdad ut så behöver ju han eller hon pengarna klart mer än vad jag gör. Alltså borde man helt enkelt bara langa fram pengarna, varje gång. Det där skulle ju även få till följd att förmögenhetsklyftan mellan innerstadsbor och ytterstadsbor jämnas ut (vad nu det skulle vara bra för), eftersom tiggare av naturliga skäl brukar uppbehålla sig kring folktäta platser.

Men helt iskall är jag ändå inte, det får ni inte tro. Förra veckan gav jag faktiskt hela elva kronor till en kille som bad om pengar, också det i tunnelbanan. Han verkade rätt bakom, så det kändes liksom som det minsta jag kunde göra.

Av princip

En reklam på Spotify från Telia sa att de skulle bjuda mig på fler hyrfilmer ju längre bort från en videobutik jag bor. I och för sig var en förutsättning för att få filmerna att man skulle teckna upp sig på något abonnemang, men jag skrev in min adress ändå. Jag blev väldigt glad när videobutikskalkylatorn räknade ut att jag hade en videobutik bara två kilometer från huset. En hyrfilm skulle ju passa alldeles utmärkt ikväll. Synd bara att den närbelägna videobutiken som Telia menade att jag hade två kilometer till brann ner och stängde förra året.
    Jag hade alltså fått bra många fler filmer utan kostnad om bara Eniro, varifrån Telia tog sin information, kontrollerade sina registrerade företag bättre. Nu kanske ett relevant påpekande från någon besserwisser därute är att jag faktiskt inte är på gång att skaffa ett tv-abonnemang och därmed inte är i närheten av att beröras av själva erbjudandet. Kanske det, kanske. Men ändå.

RSS 2.0